در مبناپلاس ثبت نام کنید
مبناپلاس مجله دیجیتال هفتگی مبنا پلاس است که شامل پادکستها، برنامه آینده مقالات آموزشی و مهمترین اخبار آیتی میشود
لطفا اطلاعات تماس خود را وارد نمایید.
UX به طراحی تجربه کاربری (User Experience) میپردازد. متخصصین این حوزه به کل محصول (وب سایت یا اپلیکیشن) نگاه میکنند. مثلاً میخواهیم یک فروشگاه اینترنتی لباس طراحی کنیم. اگر ما طراح UX باشیم باید سعی کنیم خود را به جای کاربر تصور کنیم. کاربر چه خواستههایی دارد؟ ما چطور میتوانیم آنها را به سادهترین شکل حل کنیم؟ چطور میتوانیم تجربهای لذتبخش از فروشگاهمان به او ارائه دهیم؟ پاسخ این سؤالات را به نتایج اجرایی میرسانیم و مسیری را روی سایت به وجود میآوریم تا کاربر را به راحتی به هدفش برسد.
مگر امکان دارد طراحان UX کار روزمره داشته باشند؟
تحقیق محصول (که طبیعتا شامل تحقیق بازار و مصرف کننده می شود) مرحله آغازین ورود طراح UX به هر پروژه است. این کار به این خاطر است که بنیان طراحی براساس اطلاعات باشد تا حدس و گمانهای طراحان.
مرحله بعدی کار طراح UX شناسایی گروه های اصلی کاربران و خلق پرسوناهای مشخص از روی نتایج تحقیق محصول است. پرسونا شخصیتی خیالی است که نماینده گروهی از کاربران است که محصول را برای آن ها طراحی می کنید.
. معماری اطلاعات همان خلق ساختار یک وب سایت، اپلیکیشن یا دیگر محصولات است که به واسطه آن کاربر هنگام استفاده از محصول متوجه می شود که در کجا قرار دارد و جایی که باید برود کجاست
وایرفریم ساده ترین و اولین بخش طراحی کلی مجموعه است. این طراحی باید هر اسکرین یا گامی که کاربر در هنگام تعامل با محصول تجربه می کند را در خود جای دهد.
بسیاری از افراد «وایرفریم» و «پروتوتایپ» را جا به جا به کار می برند. اما تفاوت های فاحشی بین این خروجی های این دو مفهوم وجود دارد. وایرفریم به طرح اولیه شبیه تر است، پروتوتایپ به محصول نهایی نزدیک تر است.
آزمون محصول به طراحان UX کمک می کند بفهمند کاربران در طی تعامل با محصول با چه مشکلاتی رو به رو هستند. یکی از رایج ترین راه های آزمون طراحی محصول اولیه و قرار دادن آن در اختیار کاربر است.
مبناپلاس مجله دیجیتال هفتگی مبنا پلاس است که شامل پادکستها، برنامه آینده مقالات آموزشی و مهمترین اخبار آیتی میشود
ما با کمال میل شما را راهنمایی خواهیم کرد
مطالب ما در وبلاگ و رسانههای اجتماعی را دنبال کنید